Mag. travmat. Iztok Pilih

dr. med., specialist kirurgije, član Ameriške akademije ortopedskih kirurgov

Leta 1988 je zaključil s študijem medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je že med študijem prejel Prešernovo nagrado za študente.

Istega leta se je zaposlil na Travmatološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje, kjer je leta 1990 začel specializacijo iz splošne kirurgije. Zaključil jo je s specialističnim izpitom leta 1994 na Kliničnem oddelku za travmatologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter prejel naziv ”specialist splošne kirurgije”.

V letu 1993 se je dodatno zaposlil kot mladi raziskovalec na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani, kjer je leta 1997 uspešno opravil magistrsko nalogo s področja travmatologije in prejel naziv “magister travmatologije”.

V letih od 1996 do 2000 se je iz področja artroskopske kirurgije in ortopedske športne kirurgije izpopolnjeval v Antverpnu (Belgija) pri prof. dr. Marcu M. Martensu ter kot štipendist revije Arthroscopy v več mestih v ZDA pri številnih vodilnih kirurgih tega področja. V letih od 2001 do 2005 je bil član uredniškega odbora revije Arthroscopy, ki je še vedno vodilna revija na svetu na področju artroskopske kirurgije.

Po končani specializaciji se je redno zaposlil na Travmatološkem oddelku Splošne bolnišnice Celje, kjer je bil od leta 2000 vodja artroskopskega tima.

Leta 2001 se je kot vodja artroskopskega tima zaposlil na Travmatološkem oddelku Splošne bolnišnice Maribor (sedaj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor) in tam deloval vse do leta 2019.

Leta 2003 je ustanovil Arthron, Zavod za sklepne in športne poškodbe Celje, ki ga od ustanovitve vodi kot direktor. V letu 2011 je odprla vrata ARTHRON, Klinika za sklepe, hrbtenico in poškodbe, v kateri se je v  letu 2019 tudi redno zaposlil.

Ukvarja se z artroskopsko kirurgijo kolena, ramena, komolca in gležnja, z zdravljenjem poškodb in okvar sklepov ter hrbtenice, pa tudi z zdravljenjem drugih poškodb mišično-kostnega sistema. Med njegovimi uspešno operiranimi pacienti so: Urška Žolnir (zlata olimpijska medalja – judo, London 2012), Lucija Polavder (bronasta olimpijska medalja – judo, Atene 2004), Anamari Klementina Velenšek (bronasta olimpijska medalja – judo, Rio 2019), Matjaž Ferarič (zmagovalec svetovnega pokala 2012 – jadralno padalstvo), Nenad Bilbija (2. najboljši strelec Španskega državnega rokometnega prvenstva 2010-2011) idr.