Dr. Robert Košak

dr. med., specialist ortopedske kirurgije

Medicinsko fakulteto v Ljubljani je zaključil leta 1996. Tekom študija na Medicinski fakulteti je leta 1993 prejel Prešernovo nagrado za znanstveno raziskovalno delo. Po zaključenem študiju na Medicinski fakulteti se je leta 1997 zaposlil v Kliničnem centru Ljubljana na Ortopedski kliniki, kjer je istega leta pričel z specializacijo iz ortopedije. Leta 2000 je s področja analize obrabe kolčnih endoprotez prejel naziv magister znanosti, leta 2006 iz istega področja tudi naziv doktor znanosti. Leta 2003 je opravil specialistični izpit iz ortopedije.

Že tekom specializacije je pokazal zanimanje za hrbtenična obolenja in pričel z izvajanjem hrbteničnih operacij. Po končani specializaciji je nadaljeval delo na Ortopedski kliniki v Ljubljani, na Oddelku za kirurgijo hrbtenice, kjer je bil zaposlen do julija 2018. Trenutno je zaposlen kot strokovni direktor v zasebnem Sanatoriju MD Medicina v Ljubljani, kjer še vedno izvaja le hrbtenične operacije.

Ukvarja se s celotno patologijo hrbtenice. Izvaja hrbtenične operacije celotne hrbtenice, od vratne, prsne in ledvene. Njegovo ožje področje je zdravljenje otroških deformacij hrbtenice (skolioze). Težje deformacije izvaja kot edini hrbtenični kirurg v Sloveniji. Iz tujine je prinesel nekaj novih metod s področja zdravljenja skolioz in jih kot edini v Sloveniji še vedno izvaja. Uvedel je prednji pristop zdravljenja skolioz in Growing rod MAGEC sistem pri zdravljenju skolioz najmlajših otrok. Pogosto predava, objavljenih je tudi več njegovih del.