2 najpogostejši smučarski poškodbi in kako se jima izogniti

Jure Bornšek, vodja fizioterapevtske ekipe v ambulanti Zdravje AS svetuje, kako smučarske počitnice preživeti brez padcev in hujših nezgod.

Zakaj pride do smučarskih poškodb

V zadnjih letih zdravniki in fizioterapevti beležijo vse večje število poškodb, katerih vzrok nastanka je smučanje. Smuči s stranskim lokom dosegajo vse večje hitrosti in omogočajo bolj doživeto izkušnjo spusta po belih strminah, vendar pri tem hitreje pride tudi do nezgode.

Jure Bornšek pravi, da: »sta najpogosteje poškodovana kolenski in ramenski sklep, kar je dostikrat posledica neogretosti pred smučanjem, drugi razlogi so tudi prevelika hitrost, preslaba ali predobra oprema in slabše znanje smučanja. Zgodi se, da gresta smučka in koleno »vsak v svojo smer« in pride do poškodb notranje stranske ali križne vezi. Ramena in zapestja pa se poškodujejo, ko se smučar ujame na roko ali z veliko hitrostjo pristane na poledenelem snegu. Prednost vodenja bolnikov v ambulanti Zdravje AS je, da se tesno prepletata zdravljenje pri zdravniku specialistu ortopedu in fizioterapevtu, ki opravlja fizikalno terapijo.«

Ogrevanje pred prvim spustom

Premrzle roke si lahko ogrejemo s čajem, za ogrevanje mišic pa poskrbimo z nekaj vadbe. Več o pripravah na smučarsko sezono, ki je vsekakor koristna za pridobivanje smučarske kondicije, smo že pisali. Jure Bornšek pa svetuje tudi nekaj vaj za ogrevanje tik preden se prvič poženemo v dolino. Naredimo:

  • Nekaj dinamičnih vaj, na primer ozkih in širokih počepov, poskokov, izpadnih korakov nazaj in vstran, sklec.
  • Raztezne vaje, s katerimi pa raje ne pretiravajmo, saj lahko z njimi povečamo možnost za nastanek mehko-tkivnih poškodb.
  • 10 minut lahnega teka z vmesnim pospeševanjem.

»Celotno ogrevanje naj traja deset do dvajset minut, prav tako pa se ogrejte tudi po daljši vožnji s kabinsko žičnico ali sedežnico,« svetuje Bornšek.

Do specialista in fizioterapije brez čakalne dobe

V ambulanti Zdravje AS deluje več zdravnikov specialistov, ki so specializirani za različna področja ortopedije, travmatologije in kirurgije ter več fizioterapevtov s specifičnimi znanji. Specialistični pregled vključuje tudi rentgen, če je ta potreben. Bolnik lahko tako na enem mestu opravi specialistični in diagnostični pregled ter fizioterapijo oziroma, kar od navedenega potrebuje. Na pregled ali fizioterapijo se lahko naročite tukaj.

Dr. Matevž Gorenšek in fizioterepevt Jure Bornšek